Torsåkers Fotohistoriska Sällskap

Berg

Personporträtt

Bildsida 4

Har Ni information om bilderna klicka på länken INFO

Åter Berg Personporträtt Index

   
Personporträtt från Berg.
Är det någon som har en bild på Anna Cajsa Norman är vi tacksamma om vi får låna den för att skanna in.
      

”Spelstina” Anna Cajsa Norman

 

Född 18200206 i Vikarbyn Husby Socken.

Död 19031130 i Torsåker Torsåkers Socken.

 

Hur Anna Cajsa Norman kom till Torsåkers Socken bara tretton år gammal kan man ju fundera över. Men förklaringen kanske är enkel. Under många hundra år gick vintervägarna till Dalarna från Torsåker och byarna i Socknen över sjöarna på vintern. En av vintervägarna var den som gick från Torsåkers Kyrka och genom byarna Fors, Prästhyttan, Åsmundshyttan och vidare genom Hästbo där den svängde upp mot Nyhytte Dammsjön. Där gick den över sjön och fram till Nyhyttan och sedan vidare bakom byn för att passera mossarna fram till Grängen, där den gick ut på isen igen. Vid Vassbro där ån mellan Kalven och Grängen går, gick den upp på land igen och sedan förbi Kalven för att sedan gå ut på Håln och in i Dalarna. Från Håln gick den över mossarna och fram till Lerhyttan och vidare ut på Simonsbosjön för att sedan följa vattendraget till Dormsjö. Därifrån gick den mot Kloster och ned på Flinesjön för att sedan fortsätta mot Hedemora. Vikarbyn ligger i kanten på Flinesjön ungefär mitt emellan Kloster och Svinö. Forbönderna och deras drängar hade övernattningsställen efter vägen. Det var fäbodstugor och i någon by som man passerade. Kanske låg en del av forbönderna och drängarna över i Vikarbyn för att sedan fortsätta dagen efter. På det sättet lärde man känna folk på ställen som man passerade. En del av forkörarna kanske träffade Soldaten Anders Norman med hustrun Catrina Andersdotter och deras familj och blev bekant med dem. Anders Norman och hans hustru Catrina hade fem barn när de bodde i Vikarbyn. De hade också fått två barn till som dog när de föddes. När Anders Norman dog var Anna Cajsa bara åtta år. Änkan Catrina Andersdotter flyttade då samma år, 1828, med barnen, två söner och tre flickor, till Västerby utanför Hedemora, där hon kom ifrån.

På den tiden var det vanligt att man efter sin skolgång, som inte var lång, måste börja arbeta direkt för att hjälpa till att försörja sig själv och familjen. Här där det var en ensam mor med små barn var det nog inte enkelt.

1833 flyttade hon till Hästbo.

1833 står hon som tjänsteflicka på Öster Hästbo 2 hos Landbonden Olof Gabrielsson född 1770 med hustru Cathrina Hansdotter född 1763. P U Gussander ägare av Gammelstilla Bruk, ägde också Österhästbo 2. Kanske var det så att Olof Gabrielsson erbjöd sig att ”städsla” som det kallades, alltså att anställa Anna Cajsa. Då var det inte så svårt att ta sig till Hästbo, det var ju att följa med en fora bara. Om hon kom till Hästbo för att bli lillpiga eller om han erbjöd sig att ta hand om henne bara det är svårt att veta. Troligen var det för att hon skulle hjälpa till i hushållet. Någon lön var det kanske inte fråga om utan bara mat och husrum. Hon blev kvar bara ett år där.

1834 flyttade hon till Skommarhyttan.

1834-1836 står hon som tjänsteflicka på Skommarhyttan 3 hos Landbonden Anders Andersson född 1776 och Anna Andersdotter född 1771. P U Gussander ägde också den fastigheten. Där i Skommarhyttan lärde hon då känna Dagkarlen Eric Hellström. Troligen flyttade hon då över till den familjen när hon blev med barn.

1837 står hon som piga i Skommarhyttan utanveds på Skommarhyttan 4 hos Bokaren Eric Hellström född 1786 och Anna Hansdotter född 1795. Där hon får sonen Anders född 18371103 döpt 18371105. Fader är Eric Hellström född 18170727.

Faddrar Masmästaren Anders Jernberg med hustrun Anna Olsdotter i Skommarhyttan. Landbonden Anders Ersson i Kallmuren och Landbondedottern Stina Pehrsdotter i Skommarhyttan.

1840 är Dagkarlen Eric, Anna Cajsa med sonen Anders skriven som utanveds i Västerhästbo.

1842 är familjen skriven som utanveds i gruvarbetarsamhället Björnrönningen där Eric står som gruvdräng.

Sonen Erik föds där18421019 döpt 18421020.

Faddrar var Drängen Erik Hansson och hans hustru Margta Olsdotter i Särsta. Drängen Anders Sjöberg i Väster Hästbo och Pigan Johanna Christina Norman i Öster Hästbo.

1844 står familjen skriven som utanveds i Edsken.

1845 flyttar familjen tillbaka till Erics föräldrar utanveds i Skommarhyttan.

1847 föds dottern Anna Stina 18470728.

1848 står familjen skriven som utanveds i Fors.

1848 står familjen skriven som utanveds i Berg.

Där blir de kvar till Erics död 1891.

I Berg föds dottern Johanna Catharina född 18490314 döpt 18490315.

Där är också den sista dottern Greta Lisa född 18511005 döpt 18511006.

Faddrar var Dagkarlen Anders Göransson i Berg, Johanna Norman i Tjärnäs, Musikanten vid Dalregementet Johan Ekström och Stina Lisa Norman bägge i Hedemora.

Allt flyttande måste ha tagit på krafterna. Kanske bohaget inte var så stort utan att det fick plats på en enkel dragkärra, då var det lätt att packa ihop och packa upp. På 1840-talet var det nog inte lätt för Eric och Anna Cajsa med barnen då det var nöd och svält i Socknen, liksom det var i resten av landet. Många vuxna liksom barn gick omkring på vägarna och tiggde.

Johanna Norman och Stina Lisa Norman är yngre systrar till Anna Cajsa.

Johanna Flyttade till Torsåkers Socken 1839.

1842 Var hon piga i Österhästbo.

1847 Var hon piga i Edsken.

1849 Gifte hon sig med Anders Göransson från Berg.

1849 Hade paret två barn, Carolina född 1848 och Anders Gustaf född 1849.

 

   

Personporträtt Berg Bild 4:1. Anders Hellström. Anna Cajsas äldste son, föddes i Skommarhyttan. Han blev sedan Musikfanjunkare på Dalregementet.
Personporträtt Berg Bild 4:2. Britta Stina Stillfors. Född 9 oktober 1855 död 19 september 1935. Hon var dotter till Lars Stillfors i Nystilla. Hon var gift med Anders Hellström och svärdotter till Anna Cajsa.