Torsåkers Fotohistoriska Sällskap

Vall

Allmänt

Bildsida 10

Har Ni information om bilderna klicka på länken INFO

Åter Vall Allmänt Index

  
Bilder från Vall.

Vall Bild 10:1. Så här stod hästplogarna efter vägarna på sommrarna, där ploglaget startade sin plogning på den sträcka de ansvarade för. Varje by hade sin Plogfogde och ploglag som skötte sin del av vägarna de var ålagda att sköta. Plogfogden hade ansvaret att se till så hästar och manskap kom i väg till den sträcka de skulle ploga. Slanorna längst bak på plogen var dels till för att hålla ihop den, men också för att några man skulle kunna hjälpa till att styra plogen och ibland trycka ned den. Hästplogarna levde sitt eget liv, om det var hårt på en sida svängde den över åt andra sidan och så vidare, vintervägarna ormade sig fram för det mesta. Var det lite snö kunde en häst dra, var det mycket snö hade man oftast två hästar och ibland fyra, ibland räckte inte det till, då fick man hjälpa till med handskottning, vilket inte var ovanligt. Den här plogen står efter Häradsvägen från Torsåker mot Stjärnsund, vid Söderåskurvan, den tillhör Åsmundshyttan. Förr gick vägen rakt fram bakom plogen och upp över kanten mot Söderåsen och kom fram strax före Djupbäcken, den kallades då för "Allemannavägen", sedan följde den ungefär nuvarande sträckning fram till Kalvsnäs där den svängde upp mot höger vid det ställe som kallas "Vägskels",och upp i bergkanten och kom sedan fram strax före Stenbäcken. Foto William Eriksson.   

Vall Bild 10:2. Kullen rakt fram kallas för Soldatbacken där soldaterna har bott. Det fanns mellan 55-60 Soldat Rotar i Socknen, och i genomsnitt räknar man med att det har funnits cirka 15 soldater per Rote under åren 1682 till 1901, som var tiden för det man brukar kalla Nya Indelningsverket. det fanns två Kompanier som Soldaterna hörde till inom Torsåkers Socken, det var Ovansjö och Fernebo Kompani som hade 150 man vardera, och hörde till Hälsinge Regemente, det var fördelat så att 300 man kom från Gästrikland och 900 från Hälsingland.
Foto William Eriksson.
Vall Bild 10:3. Här uppe från Söderåsarna är det en vacker utsikt, här på bilden syns Stor Gösken, Långnäs och Fagersta i förgrunden, sedan Lill Gösken och Hofors där röken syns, de blånande åsarna längre bort ligger i Dalarna. Härifrån kan man också om man tittar längre åt höger se Gävle och kusten fem mil bort. När sjöfarande förr i tiden kom in mot Gästrikekusten var det första de såg Söderåsarna som de benämnde "Gästrikekänningen". Det var samma för Ryssarna som härjade här och brände från Gävle och söder ut åren runt 1720, att de första de såg var Söderåsarna. Foto William Eriksson.
Vall Bild 10:7. Rastkojan för forbönderna vid Valls Kalkbrott.
Foto William Eriksson.
Vall Bild 10:5. "Theas", här låg i mitten på 1800-talet Gästgiveri i ett annat hus som numera är rivet. Här började också backarna upp mot Söderåsen och Kungsberget, så det kanske gällde att man åt rejält här, både människor och hästar för att man skulle orka den mödosamma klättringen upp i bergen. Foto William Eriksson.
Vall Bild 10:6. Här står kalkfororna vid Valls Kalkbrott, lastade för att bege sig till Torsåker och Stationen, hästarna äter ordentligt för att orka dra de tunga lassen. 
Foto William Eriksson.
Vall Bild 10:9. Här i förgrunden låg Valls by innan den brann ned, enligt gamla berättelser, sedan flyttade man byn till ån där den ligger i dag. I bakgrunden syns Söderåsarna med Storåsen längst till vänster, sedan Mellanåsen och Sovaråsen.. Foto William Eriksson.
Vall Bild 10:4. I förgrunden syns Söderåsegan, som ligger vid Söderåskurvan, den är numera igenväxt. Längre bort vid horisonten syns Gjusberg och till höger Kårsberg. Längre till vänster om Gjusberg kan man se ut till Gävle och kusten.
Foto William Eriksson.
Vall Bild 10:8. Skrotning av berget vid Valls Kalkbrott, det var ett farligt arbete att klättra omkring på bergväggen som man kan se. Foto William Eriksson.
Vall Bild 10:10. Utsikt från Vall, med sädesskylarna i fina rader och längst bort Körbergsklack.
Foto William Eriksson.