Torsåkers Fotohistoriska Sällskap

Berg

Allmänt

Bildsida 10

Har Ni information om bilderna klicka på länken
INFO

Åter Berg Allmänt Index

 

Berg Bild 10:1. "Gjutars" med Norborgs Gjuteri till höger. Bilden är tagen 1902.

Här nedanför är en pris-kurant från 1883.

Bilder från Berg
      

”Gjutars” i Berg.

 

   År 1868 blev en trettiofyraårig gjutare i Dormsjö plötsligt tvärarg över att sillen som arbetarna på bruket fick som del i lön, var röd och halvrutten. Han tog fjärdingen, gick in på kontoret där Bruksherrarna satt, visade fram innehållet, frågade om detta var människoföda och slog sillarna i pulpeter och väggar så det smaskade och skvatt. Därpå sade han upp sig och gick sin väg.

   Gjutaren som hette E J Norborg, född 1834 och död 1908, flyttade till Bergs by i Torsåker samma år, 1868, med sin hustru Kristina, född 1837 död 1916. Båda var födda i Garpenberg.

   I Torsåker inrättade Norborg ett gjuteri i Bergs övre hammare, med anor från 1586, och då hammarsmidet där upphörde 1871, köpte han vattenfallet och alla byggnaderna och vidgade sin rörelse.

Vid den här tiden var det högst populärt att riva ut alla de gamla öppna brasspisarna i gårdarna och ersätta dem med moderna fyrspisar. Tillverkning av spisar numrerade i olika storlekar, höger och vänster, med eller utan sockel, blev genast det stora slagnumret i Norborgs gjuteri, som ibland hade sju till åtta gesäller inlogerade i det lilla annexet ”Knallhyttan”.

   En annan samtida nymodighet som gjuteriet också tog tillverkningen av var ringvälten, vilken lika snabbt kom i ropet och ersatte böndernas gamla trävältar vid vårsådden.

   Efter Norborgs död 1908, övertog svärsonen Johan Åström, gift med dottern Hilldegard, gjuteriverksamheten. Senare med Brynolf Öbrink som kompanjon. På 1930-talet upphörde verksamheten och rörelsen lades ned. Efter hand fallfärdig, med bågnande tak och utbuktande väggar, revs slutligen den uråldriga före detta hammarsmedjan, sista veckan i augusti 1943.

 

Källa William Eriksson.