Torsåkers Fotohistoriska Sällskap

Torsåker

Hänt I Byn

1881 i juli

Har Ni information om bilderna klicka på länken
INFO

Åter Torsåker Hänt I Byn Index

 
   

 

1881 i juli


Försnillnings och förfalskningsbrott.


   Gävletidningarna för början av veckan meddela den bedrövliga nyheten, att Inspektoren Hans Haegermark i Särsta Torsåker, häktats och i måndags införpassats till länsfängelset i Gävle för undergående av rannsakning rörande försnillningar från Torsåkers Sockens Sparbank, vilkens räkenskapsförare Haegermark varit allt sedan sparbankens stiftelse år 1863. Den häktade har erkänt, att han försnillat ett belopp av 31488.06 kronor. Denna kassabrist skall ha uppkommit under de senaste sexton åren, men att det hittills lyckats för Haegermark att genom vilseledande uppgifter föra vederbörande direktörer och revisorer bakom ljuset. Till den nämnda kassabristen kommer också räntan på det försnillade beloppet, varigenom kassabristen ökas med ytterligare mellan 5000- 10000 kronor.

   Inspektor Haegermark har under en lång följd av år i rikt mått mått åtnjutit sin Sockens och orts förtroende. Han har varit ledamot av Riksdagens andra kammare och kvarstår i detta ögonblick såsom landstingsman.

   Vidare var han ordförande i Torsåkers kommunalstämma, ombud för Hypoteksföreningen och Brandstodsbolaget samt kassör i Ottnarens sjösänkningsbolag, där en kassabrist av 3000- 4000 kronor lär finnas, och för Västra Gästriklands tingshusbyggnadsskyldiga, där kassan lär vara 1200 kronor för liten.

   Ingångna borgensförbindelser tros i första hand vara anledningen till försnillningarna.